Fem platser att uppleva

Följ med på en resa i romska hjulspår, en upptäcktsfärd till fem platser i nordöstra Skåne dit romer kom för att slå läger. Du börjar där det passar dig bäst. Landskapet varierar och varje plats har ett eget tema.

Då, när romer kom med vagnar och tält låg platserna i bebyggelsens utkant. Idag ser det delvis annorlunda ut. På marknadsplatsen i Kivik möts du fortfarande av ett öppet hedlandskap och fri sikt ut över Östersjön. I Sankt Olof ligger den romska platsen vid foten av Palmlunden, alldeles intill grusplanen vid järnvägen. I Degeberga är omgivningen en annan, där ligger den romska platsen numera vägg i vägg med Degebergaskolan. I Arkelstorp befinner sig den sig i händelsernas centrum, med den lokala matbutiken tvärs över vägen och med flera andra verksamheter i närheten. Platsen i Bromölla är kanske mest typisk. Den ligger fortfarande lite avsides. I Skräbeån, ett stenkast därifrån, hämtade romer vatten till matlagning och tvätt.

En upptäcktsfärd är ofta som ett kalejdoskop, det finns plats för många olika upplevelser. Vad du gör på vägen till de romska platserna beror på väder, tidpunkt och intresse. Kanske läser du landskapet under resan, passar på att handla längs vägen eller tar del av annan lokalhistoria. Besök alla platserna på en dag eller övernatta i trakten. Valet är ditt!

 

Kivik