Kivik

Kiviks marknad

Kivik fick sina marknadsrättigheter av danske kung Christian lV år 1622. I samband med detta fick marknaden i Ravlunda lämna över sina rättigheter till Kivik. Men handeln i Kivik har anor som går längre tillbaka i tiden, troligtvis till före medeltiden. Marknadshandel var strikt reglerad och hade så stor betydelse att de var utmärkta som helgdagar i almanackor och bondepraktikor under 1600- och 1700-talen.

 

Att besöka marknaden var ett måste. Folk i trakten runt Kivik delar fortfarande in sommaren i före och efter marknaden. Ännu idag är Kiviks marknad en av årets stora händelser, där man träffas, roar sig, köper och säljer, tittar på spektakel och förundras.

Varietéerna lockar med förföriska toner och inrop. Försäljarna ropar till sig kunder för att få demon­strera sina varor. Karuseller och tombolor snurrar ikapp. Här kan man söka lyckan och sinnenas rus för en dag. Folk kommer långväga ifrån och i byarna runt Kivik går alla man ur huse för att besöka marknaden. En sommar utan ett besök på Kiviks marknad är ingen riktig sommar.

Kiviks marknad var länge en viktig mötesplats även för romer. Hit kom de i första hand för att träffa släktingar och vänner och göra upp om äktenskap och resrutter. I andra hand kom inkomsterna från försäljning och underhållning.

Romerna hade sin givna plats på marknaden och marknadsgeneralen var noga med att de skulle finnas där. De var efterlängtade som ett exotiskt och färgstarkt inslag. Marknaden fungerade som ett skyltfönster för romerna. De gick runt och visade upp sig bland besökarna, spådde i händer, sålde hantverk och småsaker. Tanken var att besökarna skulle lägga märke till dem, bli nyfikna och vilja köpa biljetter till deras föreställningar och varietéer.

Idag besöker inte romer marknaderna som förr. Virtuella platser har alltmer kommit att överta den roll som marknaderna förr spelade. Kontakterna inom de romska grupperna upprätthålls via internet, liksom nätet också blivit en marknadsplats för de varor som köps och säljs. Livet för romerna har blivit mer ensamt. Nya aktörer från andra länder har övertagit romernas självklara plats på marknaderna.

 

 

Läs gärna berättelser kring Kiviks marknad
från både romer och lokalbefolkningen.

Kivik

Du är nästan framme när sluttningar med äppelodlingar dyker upp. Kivik har också sitt fiske. Du kan smaka såväl stekt som inlagd sill. Längs gator och gränder trängs kaptens- och fiskarhus. Här finns hotell och pensionat och butiker att handla både mat och tingestar i. Kivik är kontrasternas plats. Strax norr om centrum öppnar sig sandstäppen med havet strax nedanför. Undantaget några dagar i juli kan du ströva fritt här. Sänk blicken och titta närmare på växterna och du ska upptäcka en säregen flora. Så kommer då marknadsdagarna och med dem världen till Kivik. Länge var romer en självklar del av marknaden. Som i en kokande gryta blandas fortfarande handel, underhållning och mat med en aldrig sinande ström av besökare.

– Är inte det där Gunnar? Tänk att vi träffas här, på Kiviks marknad!

Några dagar senare lägrar sig tystnaden igen.